Portland State University Academic and Student Recreation Center

01_PSU-Night-Shot

02_psu-SUSTAINABILITY

03_PSU-axon-LINES-ONLY-with-plaza

04_PSU-ASRC-13

05_PSU-ASRCmain-lobby

06_PSU-ASRC-pool-looking-east

07_PSU-ASRC-gym-and-track

08_PSU--ASRC-weight-room

09_PSU-ASRC-12

10_PSU--ASRC-plaza-fountain

Portland State University Academic and Student Recreation Center

For this 208,000 sf “fusion” facility in the heart of PSU’s campus, Miles was Project Architect and Jonathan was Assistant Project Designer while at YGH Architecture. Designed to connect to and integrate with the adjacent public plaza and university buildings, the ASRC contains a complex mix of programs including recreation, retail, education, and office. Located at an important nexus of pedestrian and mass transit circulation, the six-story building optimizes the area of its downtown site with an efficient floor plate and an effective distribution of use. The building’s extensive north-facing glazing maximizes the visual connection between the dynamic array of activities housed within the facility and the adjacent Urban Plaza. Through a partnership between PSU, the City, and the State, the ASRC also houses the PSU School of Social Work and the City of Portland Archives and Records.

The building received LEED Gold Certification, exceeding PSU and State of Oregon requirement for LEED Silver equivalency.

Photos by Christian Columbres

back to top